10 tips om iemand in een periode van rouw te steunen

Twijfel je weleens over hoe je er voor iemand kunt zijn na een verlies? Lees hier onze tips!

Steun bieden in een periode van rouw kan lastig zijn. Soms weet je niet hoe je er het beste voor iemand kunt zijn of misschien ben je bang dat je jezelf te veel opdringt. Uit onderzoek blijkt dat het ontvangen van steun na een groot verlies tot minder gezondheidsklachten leidt dan wanneer iemand weinig steun heeft. Kleine en grote gebaren kunnen dus troost bieden in een periode van rouw. Hieronder 10 tips die jou helpen er voor een ander te zijn.

  1. Soms zijn ‘gewoon’ aanwezig zijn en een luisterend oor al voldoende om troost te bieden. Maak hier dus ruimte voor.

  2. Probeer je in te leven in de gevoelens en emoties van de rouwende persoon. Laat merken dat je begrijpt dat het een moeilijke tijd is en dat je er voor de ander bent.

  3. Vraag wat je kunt doen om te helpen. Of het nu gaat om boodschappen doen, maaltijden bereiden of andere dagelijkse taken. Praktische steun kan heel fijn zijn. Gaat het om iemand die niet graag om hulp vraagt? Neem dan zelf initiatief. Soms weet de ander misschien niet eens hoe welkom die pan soep eigenlijk is.

  4. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier en in zijn of haar eigen tempo. Respecteer dit en forceer de ander niet om zich anders te voelen of sneller te herstellen. Sta de emoties van de ander toe en bied een veilige ruimte voor deze gevoelens. En zijn die emoties afwezig, dan is dit ook oké. Alles op z’n tijd.

  5. Help de rouwende persoon herinneringen aan de overledene te koesteren door verhalen te delen of foto's te bekijken. Dit kan troost bieden en hen helpen bij het herinneren van positieve momenten.

  6. Weet je niet goed wat je tegen de ander moet zeggen? Vaak is het al fijn als je erkent dat iemand het moeilijk heeft en een dierbare moet missen. De boodschap is belangrijk, maar de gedachte achter de boodschap is nog belangrijker. ‘Ik denk aan je’ is soms al voldoende.

  7. Schrijf belangrijke data op, zoals verjaardagen, de sterfdag van de overleden dierbare, Moeder- of Vaderdag, als daar waarde aan wordt gehecht. Op deze dagen krijgt het verlies vaak inhoud en kan het extra fijn zijn een berichtje te ontvangen. 

  8. Voor mensen die een dierbare missen, voelt een jaar of vijf jaar vaak niet zo lang. De behoefte aan steun kan daarom nog lang na het verlies aanwezig zijn. Check ook na de eerste periode van intens verdriet nog regelmatig in en vraag hoe het gaat.

  9. Grote levensgebeurtenissen, fijne en minder fijne, kunnen het verdriet of gemis van de ander triggeren. Merk je dit? Wees dan niet bang om hiernaar te vragen.

  10. Als de rouwende persoon blijft worstelen met intens verdriet, een depressie of andere emotionele problemen en je merkt dat het echt niet goed gaat, moedig dan professionele hulp aan. Een therapeut of counselor kan hier dan gericht hulp in bieden.